OMEGA-3 TAKVİYESİ



Omega-3 çoklu doymamış yağ asitlerindendir ve vücudumuzda üretilemediği için mutlaka dışarıdan almamız gerekir .
Beyin hücreleri, retina, sinirlerimiz başta olmak üzere her hücre zarında omega-3 vardır.


Omega-3 hücre yenilenmesi için gereklidir.
Beynimizdeki hücre zarlarının yapımında ve kan pıhtılaşmasının denetiminde rol oynar.
Kalp hastalığı ve inmeye karşı koruyucudur.
Son çalışmalar kanserden enflamatuar barsak hastalığına ve lupus ve romatoid artrit gibi diğer otoimmun hastalıklara karşı faydalı olduğunu göstermiştir.


Eğer hücrelerimiz ihtiyacı olan omega-3’ü yeterli miktarda alamazsa damar sertliği ve pıhtılaşma eğiliminde artma ile birlikte enfarktüs ve inme geçirme olasılığı artar.


Omega-3 içeren besinler bitkisel ve hayvansal olmak üzere ikiye ayrılır.

1 – Bitkisel:
ALA (Alfa-linolenik asit) formunda Keten tohumu ve cevizde bol bulunur. Ayrıca semiz otubrüksel lahanasııspanakta ve yeşil salatalarda da bulunur.

2 – Hayvansal:
EPE (Eicosapantaenoik asit) ve DHA (Docosahexaenoik asit) formunda yağlı balıklarda (örneğin somon balığı) bol bulunur.
Balık seçerken sardalya, hamsi, istavrit gibi küçük deniz balıkları tercih edilmelidir. (Çünkü büyük balıklar denizdeki ağır metalleri yağlarında biriktirerek onları yediğimizde serbest radikallere dönüşür ve çeşitli hastalıklara neden olur.)
Çiftlik balıkları yapay yemle beslendiği için çok daha az oranda omega 3 içerir.

Yumurta da DHA formunda omega 3 içerir (Bir yumurtada 18 gram omega-3 bulunur).

Asıl önemli olan DHA formundaki, yani hayvansal omega-3’dür. Hayvansal omega-3 içeren gıdaların yarısı insan vücudunda omega-3’e dönüşür. Bitkisel omega-3’lerin ise sadece beşte biri omega-3’e dönüşür.



Omega 3 yağ asitlerini bol içeren hayvansal yiyecekleri her gün tüketmiyorsak günlük 500 mg omega 3 takviyesi almak gerekir.
Eğer kişi daha önce kalp krizi geçirmişse 1000 mg omega 3 takviyesi alması önerilmektedir.

Burada önemli olan nokta bir kapsülün ne kadar omega 3 içerdiği değil, ne kadar EPA ve DHA içerdiğidir. Bu nedenle omega 3 kapsülü alırken ambalajın üzerinde EPA ve DHA miktarına ve toplam miktarın ne olduğuna bakılmalı ve hangisi EPA ve DHA’yı en yüksek miktarda içeriyorsa o tercih edilmelidir.