HANGİ YAĞLARI TERCİH EDELİM?


Yağlar hücre zarı yapısına girerler.
 Safra asitlerinin ve vücudun düzenli çalışmasını sağlayan birçok hormonun yapısında bulunurlar.
A, D, E ve K vitaminlerinin vücuda alınmasını ve kullanılmasını sağlarlar.
Açlıkta enerji kaynağı olarak kullanılırlar.
Sanılanın aksine sindirilmeleri diğer besin öğelerine kıyasla uzun sürdüğünden daha uzun süreli tokluk hissi yaratırlar. Yağı az, şekeri fazla yiyecekler insanları daha çok acıktırır ve şişmanlatır.
Bu özellikleri nedeniyle yağlar vazgeçilmez besin kaynaklarıdır. Hiç kimse yağ yemeden yaşamını devam ettiremez.
Yine de her yağ vücudumuz için aynı derecede faydalı değildir. Bazılarını mutlaka tüketmemiz gerekirken bazılarından da uzak durmamız gerekir.


Margarin:
Sıvı bitkisel yağların hidrojenizasyon denilen yöntemle katı hale getirilmesi ile elde edilirler. Bu işlem sırasında trans yağ asitleri oluşur.

Trans yağlar margarinlerin yanısıra bisküvi, kek, gofret, cips, poğaça, kraker gibi hazır, paketlenmiş ürünlerin yanında, hazır tatlılarda da bulunur.
Normalde 4/1 olması gerekn omega-6/omega-3 oranı margarinde omega-6 lehine bozulmuştur, eğer margarin ayçiçeği, mısır, ya da pamuk yağından üretilmişse hiç omega-3 içermez.

Sonuç olarak margarin doğada bulunmayan sentetik bir ürün olup sağlığımız için zararlıdır ve kullanılmamalıdır.


Tohumlu sıvı yağlar:
(Ayçiçeği yağı, Pamuk yağı, Mısırözü yağı)

Omega-6 yağ asitleri açısından çok zengin oldukları için omega-6/omega-3 dengesini, omega-6 lehine bozarlar. (Her iki yağ asiti de vücudumuz için gereklidir. Fakat birbirlerine oranları en fazla 4/1 olması gerekirken endüstrileşmeyle birlikte bu oran 50/1’lere kadar ükselmiştir)
İşlenmeleri sırasında uygulanan ısı ve basınç hem serbest radikal oluşumuna neden olur, hem de E vitamini gibi antioksidanları ortadan kaldırır.
Doğal yapısı bozulan bu yağlar kalp hastalıkları ve kanser gibi hastalıklara zemin hazırlar.

Bu nedenle mecbur kalmadıkça kullanılmamalıdırlar. 


Zeytinyağı:
Mükemmel bir yağdır. En iyi oleik asit kaynağıdır.
Kalp için sağlıklıdır, çünkü iyi kolesterolü düşürmeden, kötü kolesterolü düşürür.
Saf sızma olanlar tercih edilmelidir, çünkü sadece mekanik ve fiziksel işlemlerle elde edilirler.

Kızartmalarda da sadece zeytinyağı kullanılmalıdır. Çünkü ayçiçeği yağı ve mısır yağı yüksek ısı ve basınç altında elde edilirler ve ısıtmaya dayanıklı değildirler.


Fındık yağı:
Zeytinyağına ikinci seçenek kullanılabilir. 


Tereyağı:
Rahatlıkla tüketilebilir.
Otlayan hayvanların yağı, yani köy tereyağı tercih edilmelidir.
Yüksek oranda antioksidan (A ve E vitaminleri ve selenyum) içerir.
Linolenik asit, lesitin ve iyot bakımından zengindir.


Balık yağı:
Büyük ölçüde omega-3 yağ asidi içerir.
Günde 500-1000 mg kadar balık yağı kapsülü alınmalıdır.


Keten tohumu yağı:
Balık yağından sonra ikinci önemli omega-3 kaynağıdır. Omega-3 gücü balık yağının onda biri kadardır. Fakat lif oranı yüksektir.