KANSERLERİN ÜÇTE BİRİ ÖNLENEBİLİR NEDENLERE BAĞLIDIR
Sigara, alkol, meyve sebzeden fakir beslenme, diyetteki lif oranının azlığı, işlenmiş et yemek, çok tuz kullanmak, obez olmak, fiziksel egzersiz yapmamak, iyonize radyasyon, güneş ışığına maruz kalmak, asbestos gibi çevresel etkenlere maruz kalmak, insan papilloma virüsü (HPL) gibi enfeksiyonlar, hiç emzirmemek ve menapoz sonrası hormon replasmanı yapılması gibi etkenlerin kanser oluşumu üzerindeki etkileri araştırılmış.
Araştırmanın sonuçlarına göre bütün kanserlerin erkeklerde %45’i, kadınlarda ise %40’ı yukarıda sayılan faktörlere bağlı bulunmuştur.
Risk faktörleri erkek ve kadınlarda şu şekildedir:
Erkeklerde Kanser
RİSK FAKTÖRÜ | BAĞLANTILI OLAN KANSER YÜZDESİ |
Sigara | 23 |
Meyve sebze yenilmemesi | 6.1 |
Çevresel etkenler | 4.9 |
Alkol | 4.6 |
Obezite | 4.1 |
Uzun süre güneş ışığına maruz kalmak | 3.5 |
Kadınlarda Kanser
RİSK FAKTÖRÜ | BAĞLANTILI OLAN KANSER YÜZDESİ |
Sigara | 15.6 |
Obezite | 6.9 |
Enfeksiyonlar (ör. HPV) | 3.7 |
uzun süre güneş ışığına maruz kalmak | 3.6 |
Meyve sebze yenilmemesi | 3.4 |
Alkol | 3.3 |
Beklendiği gibi sigara en önemli risk faktörüdür. Bütün kanserlerin beşte birinin sigarayla bağlantılı olduğu bulunmuştur.
Sigaradan sonra en önemli risk faktörleri beslenme tarzı, alkol kullanımı ve obezitedir.
Bu dört yaşam tarzı faktörünün aynı zamanda kalp, böbrek, karaciğer hastalıkları ve diyabetle de bağlantılı olduğu unutulmamalıdır.