BESLENME VE YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİKERİNİN UZUN DÖNEMDE KİLO ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ


Harvard Halk Sağlığı Okulu tarafından yapılan üç farklı çalışmada çeşitli yiyecek ve içecekler, fiziksel aktivite, TV seyretme ve uyku süresi gibi beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarının uzun dönemde kilo alma üzerinde ne gibi etkilerinin olduğu araştırılmış. 


Calışma sonunda her erişkinin ortalama olarak dört senede 1,5 kilo,  yirmi sene sonunda ise 7,5 kilo aldığı tespit edilmiş. 


Besinler içerisinde kilo almaya neden olanlar, önem sırasıyla;
Patates cipsi (Her gün bir porsiyon tüketildiğinde dört senede 0,8 kg almaya neden olur)
Diğer patatesler (dört senede yarım kilo almaya neden olur)
Şeker içeren içecekler (dört senede yarım kilo almaya neden olur)
İşlenmiş ve işlenmemiş etler (dört senede bir kilo almaya neden olur)
Ayrıca sebzeler, tam buğday, meyveler, yoğurt ve ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler de çok miktarda tuketildiklerinde uzun dönemde kilo alımına katkıda bulunurlar. 


Diyet yaparken sadece alınan total kaloriye odaklanmak yeterli olmayabilir. Diyetteki total yağ içeriği, enerji yoğunluğu ve şeker içeriği de dikkate alınmalıdır. Sağlıklı yiyecek ve içeceklere öncelik vermek çok önemlidir. 


Uzun dönemde kilo almayı önlemenin yolu şekerli içeceklerin, patates gibi nişasta içeren yiyeceklerin ve işlenmiş ürünlerin (beyaz ekmek, pirinç, kahvaltı gevreği, mısır gevreği ve diğer işlenmiş karbonhidratlar) tüketimini azaltmak ve sebze, meyve, kabuklu kuruyemiş, yoğurt gibi az işlem görmüş yiyeceklere yönelmekten geçer. 


Sonuçlar ayrıca yetersiz fiziksel aktivite ve uzun TV seyretme süresinin ve normal uyku süresinden (6-8 saat) az, ya da çok uyumanın da kilo alımında etkili olduğunu göstermiştir. 


Bu faktörlerin kilo üzerindeki etkileri küçük olsa da üstüste eklendiklerinde uzun dönemde kilo artışına neden olabilmektedirler. 

Kaynak: "Changes in Diet and Lifestyle and Long-Term Weight Gain in Women and Men," Dariush Mozaffarian, Tao Hao, Eric B. Rimm, Walter C. Willett, Frank B. Hu, NEJM, June 23, 2011.