DİYETLERİN KAN YAĞLARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ


2007 yılında Stanford üniversitesinde popüler diyetlerle ilgili bir çalışma yapılmış ve dört diyet karşılaştırılmış.

Çalışmanın ismi A TO Z Kilo Kaybı çalışması.

A = Atkins diyeti
T = Traditional (En sıklıkla başvurulan kilo verme diyeti)
O = Ornish diyeti
Z = Zone diyeti

Bu diyetlerin özellikleri ise şöyle.

ATKİNS DİYETİ:

Protein ve Yağ serbest.
Karbonhidrat ilk 3 ay 20 gr/gün, sonra 50 gr/gün

KLASİK DİYET:

Kalori kısıtlaması var.
Yiyeceklerdeki Karbonhidrat oranı: % 55-60.
Yağ oranı: % 30’un altında.
Sature yağ oranı:: %10’un altında.
Egzersiz ile destekleniyor.

ORNISH DİYETİ:

Total kalorinin % 10’undan azı yağlardan gelir.
Meditasyon ve egzersiz ile desteklenir.

ZONE DİYETİ:

Yiyeceklerdeki Karbonhidrat oranı % 40.
Protein oranı % 30.
Yağ oranı: % 30.

Bu diyetleri uygulayanların kilo kaybı, tansiyon ve kan yağları verileri ise şu şekilde bulunmuş:


Kilo Kaybı
LDL
Trigliserit
HDL
Kan Basıncı
Atkins
- 5 kg
+ 0,8
- 29,3
+ 4,9
- 4,4
Klasik
- 2,7 kg
+ 0,6
- 14,6
- 2,8
- 2,2
Ornish
- 2,6 kg
- 3,8
- 14,9
0
- 0,7
Zone
- 1,6 kg
0
- 4,2
+ 2,2
- 2,1


Sonuç olarak en iyi etki karbonhidrat kısıtlanması ile elde edilir. Atkins diyetinde kırmızı et ve doymuş yağlar bile serbest olmasına rağmen karbonhidrat alımı çok sınırlı olduğu için trigliserit ve HDL seviyeleri çok düzelmiş, kan basıncı seviyeleri düşmüş ve en yüksek kilo kaybı elde edilmiş.