Besinlerdeki Karbonhidrat ve Yağların Kan Yağları Üzerindeki Etkileri
BESİN | Trigliserit | HDL | LDL |
Karbonhidrat ağırlıklı beslenenlerde | Yükselir | Düşer | Düşer (fakat daha küçük ve ağır hale gelir) |
Yağdan zengin, Karbonhidrattan fakir beslenenlerde | Düşer | Yükselir | Hafif yükselir (Daha büyük ve hafif hale gelir) |
Doymuş Yağlar | Yükselir | ||
Zeytinyağı | Yükselir | Düşer |
Yüksek HDL kalbin sağlıklı olacağını gösterir. Erkeklerde uzun yaşanıp yaşanmayacağının göstergesi yüksek HDL değerleridir.
HDL’nin yüksek olması yemeklerde daha az karbonhidrat tüketildiğini gösterir.
HDL karbonhidrattan fakir diyetle beslenmekle, egzersizle, kilo vermekle ve alkol tüketimini azaltmakla yükselir.
LDL partiküllerinin hepsi de kalp için aynı derecede zararlı değildir. LDL küçüldükçe ve ağırlaştıkça zararı artar.
Doymuş yağlar (Margarin) LDL’yi ve total kolesterolü yükseltir, HDL ve trigliserit üzerinde etkileri yoktur.
Zeytinyağı (Oleik asit) tekli doymamış yağdır; HDL’yi yükseltir, LDL’yi düşürür, total kolesterol ise sabit kalır.
Sonuç olarak trigliseritlerin yükselmesi, HDL’nin düşmesi ve LDL’nin daha küçük ve yoğun hale gelmesi karbonhidrat ağırlıklı beslenenlerde görülür ve üçü de kalp hastalığı riskini arttırır.
Karbonhidrattan fakir, yağdan zengin beslenenlerde trigliseritlerin düşüp, HDL’nin yükselmesinin yanında LDL hafif yükselse de daha büyük ve hafif hale geldiği için kalp hastalığı riski azalır.